انواع کانکتورهای فیبر نوری و کاربرد آنها

کانکتورهای فیبر نوری کابل ها را با اتصال ایمن به هم متصل می کنند که به پالس ها اجازه می دهد بدون وقفه از طریق کابل عبور کنند. برای سازگاری با کاربردهای مختلف، کانکتورهای فیبر نوری زیادی وجود دارد.

انواع کانکتورهای فیبر نوری

کانکتور فیبر نوری چیست؟

کانکتور فیبر نوری نیز با نام ترمینال شناخته می شود زیرا دو سر کابل های فیبر نوری را به هم متصل می کند. این کانکتورها کابل های فیبر نوری را در داخل فرول کنار هم نگه می دارند تا به طرف دیگر کابل ها متصل شوند. فرول ها قطعات انتهایی رابط هستند که شامل روش اتصال و ایمن سازی پایانه می شوند. برخی از فرول ها به آداپتور پیچ می شوند تا دو قسمت را در کنار هم نگه دارند. و بعضی حالت سوکتی دارند در حالی که برخی به هم می چسبند.

برخی از فرول ها دارای یک اتصال دهنده فنری برای نگه داشتن قطعات با نیروی ثابت برای بهبود اتصال هستند. اکثر کانکتورهای فیبر نوری برای اتصال و جدا کردن جوری طراحی شده اند که احتمال جدا شدن تصادفی کابل ها در طول استفاده معمولی یا نصب سایر اجزا را کاهش می دهد. کانکتورها همچنین می توانند یک کابل را به یک مبدل، اسپلیتر یا مستقیماً به دستگاهی که توسط کابل فیبر نوری سرویس می شود بیاورند.

کانکتور فیبر نوری که در پیکربندی ها و انواع مختلفی وجود دارد به عنوان یک جزء مهم برای کابل فیبر نوری در نظر گرفته می شود. به طور کلی، انواع کانکتور کابل فیبر را می توان بر اساس استانداردهای مختلفی مانند استفاده، تعداد فیبر، حالت فیبر، روش انتقال و… دسته بندی کرد.

کاربردها

انواع کانکتورهای فیبر نوری ، مانند کانکتورهای LC/SC/MTP/MPO/ST، هنگام اتصال به پنل آداپتور نیاز به انها نیاز داریم . کابل های فیبر با این نوع اتصالات نوری معمولاً در مراکز داده، اتاق های مخابراتی و… استفاده می شوند.

کانکتور LC

کانکتور (LC)، به عنوان یک کانکتور SFF (small form factor)، دارای یک فرول 1.25 میلی متری است. طراحی این کانکتورهای فیبر نوری محبوبیت زیادی در دیتاسنتر ها دارد و آنها را برای کاربردهای با چگالی بالا ایده آل تر می کند. امروزه بسیاری تمایل دارند به سمت کابل کشی با راندمان بالا با اتصالات فیبر LC حرکت کنند. کانکتور فیبر نوری LC رایج ترین کانکتور در حال حاضر در نظر گرفته می شود.

کانکتور SC

کانکتور فیبر SC اولین کانکتوری بود که برای استاندارد TIA-568 انتخاب شد و یک کانکتور اتصالی است که با یک حرکت فشار قفل می شود. “SC” مخفف “Square Connector” به دلیل بدنه اتصال “مربع شکل” است. از یک فرول 2.5 میلی متری استفاده می کند که دو برابر کانکتور LC است. کانکتور فیبر نوری SC برای دیتاسنترها و کاربردهای مخابراتی از جمله شبکه های نوری نقطه به نقطه و غیرفعال مناسب است ، کانکتور فیبر نوری SC دومین کانکتور رایج برای کاربردهای حفظ پلاریزه است.

کانکتورMTP/MPO

برخلاف دو کانکتور فیبر نوری قبلی، کانکتور فیبر MTP/MPO یک کانکتور چند فیبر و بزرگتر از سایر کانکتورها است که فیبرهای 12 تا 24 کور را در یک فرول مستطیل شکل ترکیب می کنند. اغلب در اتصالات موازی نوری با پهنای باند بالای 40 و 100گیگ استفاده می شود.

کانکتورST

کانکتور فیبر نوری ST (Straight Tip) مدت کوتاهی پس از ورود نوع FC توسط شرکت AT&T ایجاد و مجوز آن را دریافت کرد. کانکتور نوری ST فیبر را با یک فرول 2.5 میلی‌متری سرامیکی و فنری نگه می‌دارد. این کانکتورها معمولاً دارای فیبر چند حالته می باشند و در ساختمان ها، محیط های شبکه شرکتی و همچنین کاربردهای نظامی استفاده می شوند.

کانکتورFC

کانکتور فیبر نوری FC اولین کانکتور فیبر نوری بود که از فرول سرامیکی برای ساخت آن استفاده کردند. برخلاف کانکتور SC و LC با بدنه پلاستیکی، از یک اتصال پچ کورد ساخته شده ازنیکل استفاده می شود. صفحه انتهایی کانکتور فیبر نوری FC برای قرار دادن صحیح با استفاده از یک حلقه رزوه ای در آداپتور محکم می شود. علیرغم پیچیدگی بیشتر در ساخت و نصب، کانکتورهای FC همچنان امکان انتخاب در دستگاههای اندازه گیری مانند OTDR و همچنین انتخاب فیبر تک حالت را فراهم می‌کنند. در ابتدا برای دیتاسنترها و کاربردهای مخابراتی در نظر گرفته شده بودند اما از زمان معرفی کانکتورهای فیبر نوری SC و LC کمتر مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از هر دو کانکتور ST و FC در سال های اخیر کاهش یافته است.

پچ کانکتورهای فیبر نوری فوق پرکاربردترین کانکتورها هستند که بر اساس محبوبیت آنها از گسترده تا معمولی معرفی شده اند. شکل زیر سبک های مختلف اتصال دهنده را نشان می دهد:

انواع کانکتور های فیببر نوری LC-vs-SC-vs-MTP-vs-ST-vs-FC-Connector

کانکتور MT-RJ

کانکتور Mechanical Transfer Registered Jack (MT-RJ) یک کانکتور دوبلکس است که از پین ها برای اتصال استفاده می کند و دارای نسخه های نر و ماده است. با محفظه پلاستیکی ساخته شده و از طریق پین های فلزی و فرول های پلاستیکی اتصال دقیق را فراهم می کند. در مقایسه با یک جک تلفن استاندارد، اندازه کانکتور MT-RJ کمی کوچکتر است و اتصال و جدا کردن آن را آسان تر می کند. علاوه بر این، کانکتور فیبر نوری MT-RJ در مقایسه با سایر کانکتورها، هزینه کمتر و عملکرد بهتری را برای سخت افزارهای الکترونیکی و مدیریت کابل فراهم می کند.

کانکتور MU

مانند یک SC مینیاتوری با فرول 1.25 میلی متری است. کانکتور فیبر نوری MU با طراحی ساده فشاری و بدنه مینیاتوری جمع و جور ساخته شده است،این کانکتور دارای انواع مختلفی دارد که می‌توان به سینگل مود APC، سینگل مود UPC و مالتی مود UPC اشاره کرد.

کانکتور DIN

کانکتور DIN گرد با پین هایی است که به صورت دایره ای هستند.  به طور معمول، یک کانکتور DIN با اندازه کامل دارای 3 تا 14 پین با قطر 13.2 میلی متر است. این کانکتور، در دسته‌بندی کانکتورهای الکتریکی قرار می‌گیرد که اولین بار در سال 1970 وارد بازار شد و با استاندارد آلمانی DIN ساخته شد به همین خاطر به آن کانکتور دی آی ان گفته می‌شود. به طور کلی، بیش از 4 نوع استاندارد برای کانکتورهای DIN وجود دارند که این استانداردها با کد قابل شناسایی هستند. به‌عنوان‌مثال، استاندارد DIN 41585 مربوط به کانکتورهای کواکسیال می‌شود.

کانکتور E2000

کانکتور E2000  شبیه کانکتور LC است و جزء کانکتورهای کوچک و ظریف به حساب می آید و تفاوت آن با LC این است که در انتهای فیبر یک دریچه محافظ وجود دارد که به محض جدا کردن کانکتور بسته می شود تا فیبر را در مقابل آلودگی و گرد و غبار و یا خطرات احتمالی خروج پرتو لیزر محافظت کند.

کانکتورهای فیبر بدون پنل آداپتور

در مقایسه با انواع کانکتور فیبر نوری بالا، کانکتور Rosenberger Q-RMC و NEX10 از مکانیزم قفل سریع فشاری استفاده می‌کنند که می‌تواند بدون استفاده از پنل آداپتور، اتصال سریع‌تری را محقق کند. آنها برای استفاده در محیط های سخت طراحی شده اند.

کانکتورRosenberger Q-RMC

Q-RMC، مخفف Rosenberger Multifiber Connector، یک کانکتور صنعتی جدید و قوی با فرول MT چند فیبر کانکتور MTP®/MPO است که می تواند 24 هسته فیبر را در خود جای دهد. این نوع کانکتور بسیار کوچک دارای یک مکانیزم بسته شدن فشاری است که باعث می‌شود کانکتور نوری ساده‌تر و سریع‌تر وصل شود و در نتیجه زمان نصب و هزینه‌های مربوطه را کاهش می‌دهد. کانکتور Q-RMC الزامات کلاس حفاظتی IP67 را برآورده می کند، بنابراین ضد آب، ضد گرد و غبار و مقاوم در برابر خوردگی است. علاوه بر این، کانکتور Q-RMC برای استفاده در مناطقی با دمای شدید مناسب است، زیرا دمای عملیاتی آن -40 تا 80 درجه سانتیگراد است. بنابراین، کابل های فیبر با اتصال Q-RMC را می توان برای سایت های صنعتی، میدان معدن، ارتباطات سیار (FTTA)، ایستگاه پایه 5G، کابل کشی شبکه هوشمند و … استفاده کرد.

کانکتور Rosenberger NEX10

کانکتور Rosenberger NEX10 برای محیط های فضای باز مناسب است و با طراحی اندازه جمع و جور به علاوه ضد آب، ضد گرد و غبار و ضد خوردگی استفاده می شود. این نوع کانکتور از مکانیزم قفل پیچی و فشاری پشتیبانی می کند. قفل سریع فشاری به نصب محکم و آسان کمک می کند. برای پلاگین نوع پیچ، مکانیزم قفل پیچ وجود دارد، ایده آل برای اتصال محکم را حفظ می کند. امروزه FS پچ کابل فیبر نوری صنعتی را با کانکتور Rosenberger NEX10 راه اندازی میکنند و دمای عملیاتی آن برای کانکتورها و کابل‌های فضای باز بین -40 تا 80 درجه سانتی‌گراد است که اغلب در سایت‌های صنعتی، سیستم های آنتن (DAS)و MIMO استفاده می‌شود.

Rosenberger-Q-RMC-and-NEX10-کانکتور فیبر نوری
Rosenberger-Q-RMC-and-NEX10

کانکتورهای Simplex vs Duplex

اتصال سیمپلکس به این معنی است که سیگنال ها در یک جهت ارسال می شوند – یک سیگنال از طریق دو کانکتور سیمپلکس و یک کابل فیبر سیمپلکس از دستگاه A به دستگاه B منتقل می شود، که نمی تواند از طریق همان مسیر از دستگاه B به دستگاه A بازگردد. برعکس، انتقال اصلاح شده را می توان از طریق کانکتورهای دوبلکس و کابل فیبر دوبلکس، که اتصال دوبلکس نامیده می شود، به دست آورد. علاوه بر این، یک کانکتور فیبر نوری سیمپلکس اغلب با یک رشته فیبر شیشه ای یا پلاستیکی متصل می شود، در حالی که کانکتور فیبر نوری دوبلکس باید با دو رشته فیبر متصل شود.

Simplex vs Duplex Fiber Connectorکانکتورهای فیبر نوری سیمبلکس ودوبلکس
Simplex vs Duplex Fiber Connector

کانکتورهای تک حالته و چند حالته

فیبر تک حالته اجازه می دهد تنها یک حالت نوری در یک زمان عبور کند، در حالی که فیبر چند حالته می تواند چندین حالت را در یک زمان پخش کند. تنوع بر روی کانکتورهای فیبر تک حالته و کانکتورهای فیبر چند حالته به دلیل ترکیب با نوع متناظر فیبرهای نوری تأثیر دارد. با این حال، با پیشرفت فناوری‌ها، کانکتورهای فیبر نوری مانند SC، LC و FC که توسط کارخانه‌های فیبر نوری ارائه می‌شوند، با کابل‌های فیبر تک حالته و چند حالته سازگار هستند.

طول بوت: بوت استاندارد و بوت کوتاه

در مورد طول بوت، ساختار بوت استاندارد و ساختار بوت کوتاه وجود دارد. یک بوت استاندارد می تواند کابل و کانکتور را از آسیب دیدگی، جدا شدن فیبر از بدنه کانکتور و…محافظت کند. در حالی که یک بوت کوتاه عملکرد مشابهی دارد، اما با ساختار بوت کوتاه تر متمایز می شود. برای مکان هایی که فضای محدودی برای اتصال وجود دارد، کابل های بوت کوتاه می توانند انتخاب ایده آلی باشند. طراحی ساختار بوت کوتاه می تواند باعث شود کابل به راحتی از فضای باریک بدون کاهش عملکرد عبور کند و نصب و نگهداری کابل های فیبر نوری را کارآمدتر کند.

Short Boot vs Standard Boot
Short Boot vs Standard Boot

کانکتورهای فیبر نوری APC/PC/UPC

با توجه به نوع پولیش، کانکتورهای  فیبر نوری را می توان به سه نوع PC، UPC و APC تقسیم کرد. کد رنگ روش مناسبی برای شناسایی آنها را ارائه می دهد: کد رنگ سیاه PC، کد رنگ سبز APC  و  UPC آبی است. ساختار و عملکرد آنها نیز متفاوت است که منعکس کننده مقادیر افت ورودی و بازگشت است.

PC vs UPC vs APC Connector
PC vs UPC vs APC Connector

نتیجه گیری

کانکتورها ها کابل ها را با اتصال ایمن به هم متصل می کنند که به پالس ها اجازه می دهد بدون وقفه از طریق کابل عبور کنند. برای سازگاری با کاربردهای مختلف، کانکتورهای فیبر نوری زیادی وجود دارد که در این مقاله به بررسی و تعریف انواع کانکتورهای فیبر نوری پرداختیم امیدواریم که از این مقاله نهایت استفاده را کرده باشید.

1 دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up